Út října 8 12:06 2019 v kategoriích Zprávy o produktech, Firemní zprávy

Nokian Tyres Intuitu – digitální monitorovací systém pneumatik pro jejich lepší využití

Vozidla, která řídíme a se kterými pracujeme, využívají stále více digitálních technologií – od správy vozového parku a vzdálenou diagnostiku po logistiku založenou na datech, autonomní vozidla, IoT a mnoho dalších. Ale přestože pneumatiky představují klíčový prvek v rámci bezpečného, efektivního a ekonomického provozu, z hlediska shromažďování digitálních dat v reálném čase jsou přehlížené. Nové řešení Nokian Tyres Intuitu usnadňuje a zjednodušuje přístup k těmto datům a umožňuje vám tak využít více z potenciálu pneumatik, a přitom si dělat méně starostí.

Nokian Tyres, průkopník v oblasti speciálních pneumatik, učinil první krok k digitálnímu managementu pneumatik řízenému v reálném čase. Nokian Tyres Intuitu kombinuje inteligentní pneumatiky vybavené senzorem s mobilní aplikací, která zaznamenává data z pneumatik a udržuje tak uživatele informovaného o životně důležitých údajích tlaku huštění a teploty pneumatik. „Naším cílem bylo vytvořit systém Plug & play,“ říká Toni Silfverberg, vedoucí prodeje a marketingu ve společnosti Nokian Tyres. „Prostě si jednoduše koupíte pneumatiky, nainstalujete si aplikaci a můžete jet.“ Systém bude k dispozici nejprve u pneumatik pro zemědělské a logistické stroje, ale Nokian Tyres plánuje digitalizaci rozšířit na celou komerční řadu pneumatik.

Bezdrátová komunikace

Internet věcí (IoT), známý také jako průmyslový internet, již způsobil revoluci v mnoha průmyslových odvětvích, jako jsou montážní práce a dálkové odečty měřicích přístrojů. Podstatou IoT jsou malé, nezávislé senzory, které spotřebují malé množství energie a mohou se zapojit do sítě, zaslat identifikaci a snímat data, která lze zaznamenat. Nokian Tyres Intuitu je založený na IoT senzorech umístěných v pneumatikách. První verze senzorů bude vysílat údaje o tlaku huštění a teplotě pneumatik, které budou přenášeny do aplikace na mobilním zařízení a na cloudové datové úložiště. Systém nevyžaduje žádné úpravy na vozidle – pouze pneumatiky se senzory a mobilní zařízení.

Proč být digitální?

Ve světě profesního užívání pneumatik existuje mnoho aspektů, pro které je výhodné využívat data v reálném čase.

„Prvním a nejzřetelnějším je pracovní den koncového uživatele,“ uvádí příklad T. Silfverberg. „Aplikace nabízí řidičům bezstarostnost díky tomu, že jsou nepřetržitě informováni o tlaku huštění a teplotě pneumatik. To pomáhá chránit pneumatiku před poškozením a případnými anomáliemi. Pokud se pneumatiky udržují v dobrém stavu, udržuje se také stroj v provozu, minimalizují se časové prostoje a další náklady spojené s poškozením.“

Na obchodní úrovni poskytuje Nokian Tyres Intuitu data pro podporu rozhodování a sledování efektivity celého vozového parku. „Manažer vozového parku chce udržet vše v provozu, minimalizovat nečekané časové prostoje a maximalizovat bezpečnost a zisky,“ říká T. Silfverberg. Nokian Tyres Intuitu jim nabízí bezstarostnost, protože jim ukazuje jednoznačná data, která je možné využít pro preventivní údržbu.

Prodloužená záruka

Protože Nokian Tyres Intuitu může pomoci ochránit pneumatiku před poškozením tím, že pomůže zajistit, aby byly provozní parametry vždy optimální, nabízí Nokian Tyres prodlouženou záruku pro uživatele mobilní aplikace, kteří zaregistrují své pneumatiky. „Pokud si zaregistrujete své pneumatiky v systému Nokian Tyres Intuitu, získáte jeden rok záruky navíc – což je slušná doba,“ připomíná Toni Silfverberg.

Udržitelnost prostřednictvím informací

Zvýšení efektivity v zemědělství a logistice není jen dobrý obchod. S globálními problémy, jako je zásobování potravinami stále narůstající populaci se stejným množstvím půdy a potřebou snížit emise CO2, se každý krok vpřed počítá. „Optimální tlak v pneumatikách chrání půdu před jejím poškozením, což má za následek větší výnosnost plodin,“ říká T. Silfverberg. „Souvisí to také s valivým odporem pneumatiky, který má přímý vliv na spotřebu paliva.“

Od vize k realitě

Nokian Tyres Intuitu bude představen na veletrhu Agritechnica v listopadu 2019 a produkt bude komerčně dostupný v roce 2020. „První komerční pneumatiky se senzory Nokian Tyres Intuitu budou pro užití v zemědělství,“ odhaluje Toni Silfverberg. „První zamýšlenou skupinou uživatelů tedy budou pravděpodobně malé a středně velké zemědělské podniky a smluvní zemědělci.“

Možnosti bez hranic

Stejně jako u každého digitálního produktu, i zde existuje plán směřující k dalším vlastnostem a rozšířeným funkcím. Například měření opotřebení a integrace systému Nokian Tyres Intuitu do vlastního operačního softwaru stroje jsou nedílnou součástí vize. „V budoucnu se může na palubní desce traktoru nebo lesního stroje objevit část s údaji o pneumatikách, která poskytne klíčová data jak pro obsluhu stroje, tak pro manažera vozového parku,“ předpokládá T. Silfverberg.

Nový způsob myšlení

Přestože Nokian Tyres Intuitu představuje první krok k větším možnostem, poskytuje již nyní užitečná data pro údržbu vozového parku, rozhodování a využití nejlepší ceny za kilometr. Ale největší změnou je nový způsob myšlení.

„Mnoho lidí vidí pneumatiky stále jen jako pneumatiky – to znamená kus gumy mezi vozidlem a vozovkou,“ zdůrazňuje T. Silfverberg. „S Nokian Tyres Intuitu už vaše pneumatiky nejsou přehlíženými kusy gumy, ale inteligentními, aktivními součástmi, kterými také skutečně jsou.“

NOKIAN TYRES INTUITU – VAŠE DIGITÁLNÍ CESTA

Více informací a fotografie:

www.nokiantyres.com/intuitu

Fotografie a tiskové materiály: www.nokiantyres.com/intuituPR

Webové stránky společnosti: www.nokiantyres.com/heavy

Kontakty:

Jaroslav Nálevka, PR manager McCann Prague, +420 725 865 874,

Zuzana Seidl, PR manager Nokian Tyres CE, +420 603 578 866,
[email protected]

Toni Silfverberg, vedoucí prodeje a marketingu, Nokian Heavy Tyres Ltd, +358 10 401 7854,

Twitter I YouTube I Facebook I LinkedIn I Instagram

Nokian Tyres vyvíjí a vyrábí prémiové pneumatiky pro řidiče, kteří oceňují bezpečnost a udržitelnost. Inspirováni naším skandinávským dědictvím vyrábíme inovativní pneumatiky pro osobní vozidla, nákladní automobily a těžké stroje, které vám zaručují bezstarostnou jízdu ve všech podmínkách. Náš řetězec Vianor se specializuje na údržbu vozidel a služby týkající se pneumatik. V roce 2018 měla společnost Nokian Tyres okolo 4 800 zaměstnanců a tržby přibližně 1,6 miliard eur. Akcie Nokian Tyres jsou obchodovány na burze Nasdaq Helsinki. Více informací: www.nokiantyres.cz